Vyzkoušejte tuto zdravou cizrnovou pomazánku, za jejíž původ se pokládá střední východ. Její název pochází z arabského jména pro cizrnu – himmas. V arabské kuchyni je cizrna vyloženě nepostradatelná a recept na hummus, pikantní pastu z ní, je naprostou klasikou v každé domácnosti. Ochucuje se podle libosti, např. jemnými bylinkami, česnekem, orientálním kořením, pálivou omáčkou nebo nasekanými černými olivami. Hummus má své uplatnění také ve vegetariánské a veganské kuchyni, protože v něm není skoro nic, kromě cizrny a sezamu. Patří do jídelníčku všech, kteří chtějí jíst zdravě a je vhodný také pro sportovce. Cizrna je totiž cenným zdrojem proteinů, které přispívají k budování svalové hmoty. Pojídáním hummusu doplníme i další látky, např. železo, vitamíny C a B6, kyselinu listovou a vlákninu. 100 gramů pokrmu navíc obsahuje necelých 150 kilokalorií, můžete ho tedy bez problémů zařadit do Vašich dietních jídelníčků. Hummus lze jíst samotný, ale díky své konzistenci se skvěle hodí k pečivu, k falafelu (cizrnové karbanátky) nebo jako příloha k masu. Tradičně se podává teplý, s čerstvě upečenou pitou. Vynikající je však také za studena.
Zajímavost
Tato tradiční arabská pomazánka má kořeny pravděpodobně v Egyptě, kde se podobný pokrm jedl už ve 13. století. První písemné zmínky o humusu, jak ho známe dnes, pocházejí z 19. století z Damašku. Posléze se hojně rozšířil v arabských zemích a následně po celém světě.
cizrna 46 %, pitná voda, mletá sezamová semena, kyselina: kyselina citronová, jedlá sůl