Vaše nejoblíbenější příloha i hlavní chod! Vybrali jsme pro Vás nejoblíbenější druhy rýže, které si zamilovali lidé po celém světě pro svou nezaměnitelnou lahodnou chuť a jedinečné aroma.
Jasmínová rýže
Původní domovina dlouhozrnné jasmínové rýže je Thajsko a lidé ji zde znají pod názvem Khao chao....
Vaše nejoblíbenější příloha i hlavní chod! Vybrali jsme pro Vás nejoblíbenější druhy rýže, které si zamilovali lidé po celém světě pro svou nezaměnitelnou lahodnou chuť a jedinečné aroma.
Jasmínová rýže
Původní domovina dlouhozrnné jasmínové rýže je Thajsko a lidé ji zde znají pod názvem Khao chao. Zrníčka jsou lehce průsvitná, po uvaření zbělají a rýže je krásně nadýchaná.
Co dělá z jasmínové rýže favorita mezi všemi druhy rýže?
- při vaření voní po jasmínových květech,
- jasmínová rýže má lepivou strukturu (ideální pro přípravu nákypů, sladkých dezertů),
- chutí připomíná ořechy, výborně se hodí ke kořeněným jídlům, rybě a thajským pokrmům, lze ji dobře uchopit hůlkami,
- obsahuje zdraví prospěšné látky (sodík, vitamín B1), snižuje cholesterol.
Jak se vaří jasmínová rýže?
Příprava jasmínové rýže je opravdu jednoduchá:
2 díly vody a 1 díl rýže a přidejte sůl (dle vlastní chuti). Přiveďte k varu a poté přesuňte na nejmenší plotýnku, kde nechte rýži pomalu probublávat zhruba 15 minut. Po odpaření vody nechte rýži ještě chvíli odpočinout a před podáváním ji nakypřete.
Pro její všestranné použití v receptech nejen asijské kuchyně si jasmínovou rýži zamilujete i Vy!
Rýže Basmati
Jménem Basmati se nazývá nejušlechtilejší odrůda rýže, pěstovaná na úpatí Himalájí. Její doslovný překlad znamená „královna vůní“. Proč se tímto titulem právem pyšní?
- Lidé po celém světě ji milují pro její jedinečnou vůni a chuť připomínající oříšky,
- rýže Basmati je charakteristická dlouhým, štíhlým a velmi kvalitním zrnem,
- při vaření se nelepí,
- je přirozeně bezlepková a rychle stravitelná, proto je vyhledávaná u zastánců zdravé výživy nebo sportovců.
Příprava rýže Basmati je totožná s přípravou jasmínové rýže. Výborně se hodí jako příloha k indickým jídlům, ale také k celé řadě dalších světových pokrmů.
Sushi rýže
Sushi se stalo oblíbeným po celém světě pro svoji výživovou hodnotu i netradičnost. Základním pilířem úspěchu při výrobě tohoto skvělého pokrmu je správně zvolená rýže na sushi, protože ovlivňuje jeho konzistenci. Sushi rýže je leštěná, kulatá, lepivá a nerozvařuje se.
Jak uvařit rýži na sushi?
Příprava sushi rýže je jednoduchá. Rýži propereme, dokud nepoteče čistá voda. Pro zlepšení soudržnosti propranou rýži namočte na cca 1 hodinu do studené vody. Na jeden šálek rýže dva šálky studené vody. Rýži vaříme 2 minuty a následně pozvolna na mírném ohni ještě dalších 10minut. Další zpracování (Sushi rýže recept): Po tepelné úpravě ochuťte octem (nejlépe japonským rýžovým), cukrem a solí. Na jeden kilogram uvařené rýže stačí jeden decilitr nálevu, který z dochucovadel připravíme.