Asijská kuchyně je v našich končinách považována za exotickou především díky svým unikátním chutím. Jedním z příčin těchto unikátních chutí je i využití rostlin, zeleniny a hub, které v Asii rostou. Některé z nich přitom běžně najdeme i u nás a unikátní jsou díky svému zpracování a...
Asijská kuchyně je v našich končinách považována za exotickou především díky svým unikátním chutím. Jedním z příčin těchto unikátních chutí je i využití rostlin, zeleniny a hub, které v Asii rostou. Některé z nich přitom běžně najdeme i u nás a unikátní jsou díky svému zpracování a využití v asijských pokrmech. Nabízíme Vám tak konzervovanou zeleninu a sušené houby, které budete moci využít pro vykouzlení autentického asijského jídla.
Bambusové výhonky
Bambusové a sojové výhonky patří mezi tradiční suroviny z Asie. Jedná se o mladé výhonky bambusu, které jsou křupavé a křehké i po tepelné úpravě. Jsou zařazovány mezi zeleninu. Obsahují jen malé množství tuku a jsou bohaté na vitamíny a minerály. Bambusové výhonky najdete v podobě nudliček nebo plátků a lze je použít do polévek, hlavních jídel i salátů.
Jidášovo ucho
Jidášovo ucho (nebo také Ucho Jidášovo) je houba, kterou najdeme po deštích i v našich lesích. Není tak natolik exotická, jak by se mohla zdát. V asijské kuchyni se jedná o oblíbenou přísadu, především díky své křupavosti a nepříliš výrazné chuti a vůni, díky čemuž nepřekrývá chuť připraveného pokrmu. Její černá barva navíc na talíři krásně vynikne a tak potěší i oku.
Tradice používání této houby sahá až do staré Číny. Látky, které obsahuje, pomáhají redukovat krevní tlak a čistí krev. Na organismus působí jako stimulant imunity a preventivně působí proti kornatění cév, trombóze a infarktu. Má nezaměnitelné aroma a blahodárné účinky na organismus.
Shiitake - houževnatec jedlý
Houževnatec jedlý, známý pod svým japonským názvem Shiitake/Šiitake, je dřevokazná houba pocházející z jihovýchodní Asie. Je populární především v Číně, kde se používá zejména ve vegetariánských jídlech, a Japonsku, kde je součástí populární miso polévky. Je nazýván elixírem života nebo také houba dlouhověkosti. Má nezaměnitelné aroma a blahodárné účinky na organismus.
A mnoho další asijské zeleniny a hub
V asijské kuchyni najdete spoustu dalších originálních hub a zeleniny. Díky své rozmanitosti si tak v asijské kuchyni přijdete na své, ať už preferujete sladké nebo pálivé, výrazné či nevýrazné, ale i jiné chutě. Vykouzlete s pomocí zeleniny a hub tu pravou Asii.