Dlouhozrnná rýže Basmati patří mezi nejušlechtilejší odrůdy rýže. Pěstuje se na jižních svazích Himalájí v Pákistánu a Indii, kde jsou rýžová pole zavlažována vodou z tajících ledovců. Slovo Basmati hindsky doslova znamená „královna vůní“. Má skutečně jedinečnou oříškovou vůni způsobenou ketonem 2AP. Odstraněním vnější slupky a leštěním získávají zrníčka svou typickou bílou barvu. Je přirozeně bezlepková a snadno stravitelná. Obsahuje rovněž minimum cukru, takže je vhodná i při dietách. Je vyhledávanou potravinou u zastánců zdravé výživy a sportovců. Rýže Basmati se skladuje dva roky, aby se zbavila veškeré vody. Uvařená rýže se proto nelepí a je krásně sypká. Hodí se výborně k indickým kořeněným pokrmům, ale také jako příloha k masným a rybím pokrmům evropské kuchyně.
Super basmati rýže – extra dlouhozrnná, kvality třídy A, se vyznačuje extra dlouhým štíhlým kvalitním zrnem bohatým na minerály stekající z ledovců Himalájí.
Rýže Basmati se ponechává zrát celé dva roky v silech, čímž se plně rozvine její chuť a charakteristická vůně připomínající oříšek.
Při vaření se nelepí, je snadno a rychle stravitelná – splňuje zásady zdravé výživy, je vhodná také pro diabetiky a neobsahuje lepek.Je vynikající nejen jako příloha k exotickým pokrmům
Návod k použití:
Jeden díl rýže Basmati properte ve vodě, přidejte do hrnce 2 díly vody a sůl (dle vlastní chuti). Přiveďte k varu a poté přesuňte na nejmenší plotýnku, kde nechte rýži pomalu probublávat zhruba 12 až 15 minut. Rýži ještě nechte chvíli odpočinout, neotvírejte víko, protože se sníží intenzita vůně a před podáváním ji nakypřete vidličkou.
Upozornění: Množství vody a doba vaření závisí na typu hrnce, který použijete.
Země původu: Indie
Prodávající: F.W.Tandoori s.r.o., Vonoklasy 155, 252 28 Černošice, Česká republika