Teriyaki hustá sladká omáčka je vynikající k přípravě marinád. Ananasová šťáva poskytuje omáčce nejen sladkost, ale enzym bromelin, který obsahuje, pomáhá maso tzv. naklepat. Po potření vám maso krásně změkne. Omáčka pochází z Japonska, kde se používá na ryby, jako losos či makrela a také na tučnější druhy ryb jako je tuňák nebo úhoř, protože tuk z grilovaných mořských plodů chutná fantasticky se sladkou chutí omáčky.
Na západě se používá spíše na bílé a červené maso – kuřecí, vepřové, jehněčí, hovězí atd. Báječně se hodí na grilovaná kuřecí křidélka, steaky, ale také do hamburgeru a karbanátků. Verze Teriyaki omáčky s ananasovou šťávou se stala součástí havajské kuchyně, kde je velmi populární. Vysoký obsah cukru znamená, že se na pokrmech potřených touto omáčkou vytvoří krásný hustý karamelizovaný povlak.
Zajímavost:
Slovo Teriyaki vychází z podstatného jména Teri, jež se týká vysokého lesku daný obsahem cukru a slovem Yaki, které odkazuje na metodu vaření grilováním. Názvem Teriyaki se tak původně vyznačovala technika vaření používána v japonské kuchyni, kde jsou potraviny grilovány s glazurou sojové omáčky se speciálním složením. Maso se namočí či potře omáčkou několikrát během vaření. Tato oblíbená technika byla původně vytvořena japonskými kuchaři ze sedmnáctého století, kdy vlivem urbanizace, změn v zemědělství a dovozem nových přísad ze zahraničí, vznikly nové inovativní styly vaření. Omáčka a způsob, jakým se používá, jsou v japonské kuchyni v podstatě neoddělitelné pojmy.
Složení: Pitná voda, cukr, SOJOVÁ omáčka (62% SOJOVÉ boby, PŠENIČNÁ mouka, jedlá sůl, piná voda, cukr), kvasný ocet, ananasová šťáva,, tapiokový škrob, jedlá sůl, barvivo :karamel E150a, konzervant sorbát draselný/E202/