Použití
Hotová Tikka Masala kari omáčka je vhodná pro přípravu kuřecí Masaly. Stačí pouze přidat na pánev s již hotovým kuřecím masem nakrájeným na kostičky, 15 minut povařit a máte hotovo. Omáčka se podává s basmati rýží, kulatými rýžovými nudlemi nebo s chlebovými plackami. Za oblasti, odkud kari pochází, jsou považovány: Indie, Pákistán, Srí Lanka a jihovýchodní Asie. Dnes jsou pokrmy připravené na kari velmi oblíbené v restauracích a domácnostech po celém světě.
Historie
K Tikka Masala se váže také zajímavá historie. Vznikla údajně náhodně, když si v koloniální Indii bohatý anglický obchodních objednal „Tikku“. Ta mu však nechutnala, protože byla příliš suchá. Šikovný bangladéšský kuchař si však velmi rychle poradil. Aby se nespokojenému strávníkovi zavděčil, maso opekl na pánvi na směsi koření, přidal plechovku rajčat a trochu jogurtu. Angličan rychle změnil názor na „nový pokrm“ a velmi mu chutnal. Rozšířil jej do světa a angličané Tikka Masalu dokonce prohlásili za své národní jídlo.
O výrobci
Společnost AB World Foods je mezinárodní společnost, která se zaměřuje především na asijskou gastronomii. Mezi její značky patří Patak´s, Blue Dragon, Levi Roots a Tabasco.
Pitná voda, rajčata (15%),jogurt (MLÉKO) (5%), koncentrované rajčatové pyré (4%), modifikovaný kukuřičný škrob, smetana /MLÉKO/ (2%), směs aromatického koření 2% (koření, kmín), řepkový olej, sušená cibule, cukr, česnekové pyré, zázvorové pyré, jedlá sůl, syrovátkový bílkovinný koncentrát /MLÉKO/, kyselina(kyselina mléčná), extrakt z papriky, kmín, sušené koriandrové lístky (0,06 %).
Výživové údaje na 100 ml
|
Energetická hodnota
|
292 kJ/ 69 kcal
|
Tuky
|
3,3 g
|
-z toho nasycené mastné kyseliny
|
0,6 g
|
Sacharidy
|
7,7 g
|
-z toho cukry
|
3,6 g
|
Bílkoviny
|
1,5 g
|
Sůl
|
0,72 g
|
MLÉKO, Může obsahovat stopy arašídů a skořápkových plodů.