Marinovací a grilovací omáčky
V této kategorii naleznete omáčky vhodné ke grilování a marinování přesně takové, jaké byste našli v autentické asijské kuchyni. Převážná část produktů je od firmy Exotic food a jsou prodávány v různých velikostech. Mezi omáčky najdete čínské sladkokyselé marinády, sladké chilli omáčky na kuře, sladké chilli omáčky na mořské produkty, thajské grilovací a steaková omáčky, hoi sin a teriyaki omáčky.
Sladká chilli omáčka
Sladká chilli omáčka na kuře je jedna z nejznámějších asijských grilovacích omáček. Pochází z Thajska, kde je oblíbená hlavně díky své všestrannosti. Lze ji použít ke grilovanému kuřeti, ale také například se dá smíchat s rýží, použít jako omáčka na marinádu, ale také se dá snadno využít jako dip. Sladká chilli omáčka tak nesmí chybět v žádné domácnosti.
Hoi sin omáčka
Hoisin omáčka je jednou z nejvšestrannějších čínských grilovacích omáček. Používá se podobně jako americká barbeque omáčka. Tuto sladko-slano-kyselou omáčku využijete jako marinádu pro pekingskou kachnu, mořské plody a grilovaná masa, ale také jí můžete využít jako dip nebo dochucovadlo.
Omáčka Teriyaki
Omáčka Teriyaki je mírně nasládlá japonská marináda. Využijete ji při nakládání kuřecího či vepřového masa připravovaného na grilu, ale také skvěle dochutí asijské nudle, pokrmy z rýže, hamburgery a grilované steaky z tuňáka. V její verzi s ananasovou šťávou se stala oblíbenou též v havajské kuchyni.
Mangová a ústřicová omáčka a další
Nechybí zde ani mangová nebo ústřicová omáčka, které se používají hlavně jako přísada k ochucení masa, ryb a zeleniny stejně jako sojové omáčky. Mangová omáčka vám vhodně doplní pokrmy z ryb, kuřecího masa i šťavnaté steaky. Má sladkou, mírně pálivou chuť a hodí se tak ke všem druhům masa. Ústřicová omáčka zase může snadno zastoupit sójovou omáčku díky své sladko-slané chuti.
Ať už máte raději sladkou, slanou nebo kyselou, tyto asijské grilovací omáčky tak rozhodně stojí za to vyzkoušet.